Uudistetun EU:n mallioikeuslainsäädännön, eli EU-mallioikeusasetuksen ja –direktiivin, soveltaminen lähenee. Uudistuksen tavoitteena on tarjota yrityksille ja muotoilijoille entistä laajempia mahdollisuuksia suojata tuotteidensa ulkomuotoa erityisesti digitaalisen toimintaympäristön vaatimukset huomioiden.
EU-mallioikeusasetuksen uudistus tulee voimaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen (Vaihe 1) muutokset tulevat voimaan 1.5.2025, ja toisen vaiheen (Vaihe 2) muutokset 1.7.2026. Direktiivin sisältämät säännökset on puolestaan saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 9.12.2027.
Asetuksen Vaiheen 1 keskeiset uudistukset – 1.5.2025 alkaen
- Terminologian päivitys: EU-alueen suojaavasta ”yhteisön mallista” (RCD) tulee ”Euroopan unionin malli” (EU-malli / EUD).
- Maksujen korotus: EU-malleihin liittyvät viralliset uudistusmaksut nousevat selvästi.
- Uudenlaisia malleja: Mallioikeuden määritelmä laajenee kattamaan myös tuotteen piirteiden liikkeet ja siirtymät sekä animaatiot.
- Laajempi tuotekäsite: Tuotteen määritelmää täsmennetään kattamaan nimenomaisesti myös ei-fyysisiä tuotteita, kuten virtuaalisia tavaroita, ympäristöjä peleissä ja graafisia käyttöliittymiä.
- Yksinoikeuteen muutoksia: Yksinoikeuden suoja kattaa jatkossa mallin tallentavien välineiden tai ohjelmistojen luomisen, lataamisen, kopioinnin ja jakamisen. Mallioikeuden haltija voi lisäksi kieltää loukkaavien tuotteiden kauttakulun EU:n alueen kautta.
- Rekisteröidyn mallin symboli: Rekisteröidyille EU-malleille tulee tarjolle käytettäväksi uusi symboli Ⓓ osoittamaan mallin rekisteröintiä.
- Mallien määrä: Yhdellä hakemuksella voi hakea suojattavaksi enintään 50 mallia ilman luokitukseen liittyviä rajoituksia.
- Mallin piirteiden näkyvyys: Jatkossa mallisuoja voi ulottua myös sellaisiin piirteisiin, jotka eivät ole aina näkyvissä. Tämä kattaa esimerkiksi piirteet, jotka tulevat esiin vain käytön aikana. Mallin suojattavat piirteet tulee kuitenkin selkeästi yksilöidä ja esittää hakemuksessa. Poikkeuksena ovat moniosaisten tuotteiden osat, joiden tulee olla näkyvissä tuotteen normaalin käytön aikana.
EU:n mallilainsäädännön uudistamiseen on hyvä herätä viimeistään nyt, sillä korotetut uudistusmaksut tulevat voimaan 1.5.2025. Vanhoista alemmista hinnoista voi siis päästä hyötymään vielä hetken aikaa.
Toisaalta, jos suunnitelmissa on usean mallin suojaaminen, kannattaa Vaiheen 1 voimaantuloa jäädä odottamaan. Voimaantulon jälkeen suuremman mallimäärän suojaaminen yhdellä hakemuksella tulee mahdolliseksi. Vaikka uusia mallihakemuksia ei lähtisikään heti tekemään, uusi mallisymboli Ⓓ kannattaa ottaa käyttöön EU:ssa käytettävissä markkinointimateriaaleissa heti toukokuussa, jos tuotteella on EU-tasoista mallisuojaa. Symbolin käyttö on omiaan lisäämään tietoa siitä, että tuote on suojattu rekisteröidyllä mallilla.
Asetuksen Vaiheen 2 keskeisiä uudistuksia – 1.7.2026 alkaen
- Digitaalisia malleja koskevat hakemukset: Digitaalisten mallien hakemusten tarkemmat sisältövaatimukset tulevat täsmentymään.
- Mallin kuvien esittäminen: Mallin kuvia voi jatkossa esittää enemmän kuin nykyiset 7 kappaletta, mutta tarkempi enimmäismäärä täsmentyy myöhemmin.
- Hallinnollinen mitätöintimenettely: Nopeutettu mallioikeuden mitätöintimenettely tulee käytettäväksi tilanteissa, joissa oikeudenhaltija ei vastusta mitätöintivaatimusta.
EU-mallien hakemusten käyttö tulee siis laajenemaan vuoden päästä, mikä mahdollistaa yrityksiä ja suunnittelijoita harkitsemaan suojausstrategiansa päivittämistä.
Direktiivin uudistamisen vaikutukset
Direktiivin kansalliseen täytäntöönpanoon on annettu aikaa 9.12.2027 saakka. Direktiivillä annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus tarjota hallinnollinen mallioikeuden mitätöintimenettely. Menettelyn tarjoaminen ei ole jäsenvaltioille pakollista, mutta sen käyttöönottoa suositellaan sen tarjoamien etujen vuoksi. Rekisteröityjen mallioikeuksien valvominen ja ylläpito helpottuisivat, ja rekisteröidyt mallit tuotaisiin näiltä osin samankaltaiseen asemaan kuin tavaramerkit.
Suojausstrategian päivittäminen
EU-mallilainsäädännön uudistus on luonteva paikka päivittää omaa immateriaalioikeuksien suojausstrategiaa. EU-mallioikeussuoja on tehokas ja vaivaton tapa täydentää IPR-portfoliota. Jopa 25 vuotta voimassa oleva, luokituksesta riippumaton, suojaus on jäänyt vähemmälle huomiolle ja käytölle sen monista eduista huolimatta.
Uudistuksen myötä erityisesti digitaalisten elementtien mallisuojaus helpottuu. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia suojata esimerkiksi valolla luotuja visuaalisia efektejä ja käyttäjäkokemukseen liittyviä ulkoasuja. Yritysten ja muotoilijoiden kannattaakin aiempaa aktiivisemmin harkita digitaalisen muotoilun ja ulkoasujen suojaamista osana tuotteidensa kaupallistamista. Kuviollisia logoja ja kuvioita, joita useimmiten suojataan ainoastaan tavaramerkkeinä, ei myöskään kannata unohtaa!
Asiantuntijamme auttavat mielellään kaikissa mallioikeuden ja muiden immateriaalioikeuksien suojaamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Lassi Lepistö, Asianajaja, Senior Associate
Pauliina Ketonen, Associate
Kitty Zarbock, EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies
Eeva Jukkara, Tavaramerkki- ja domain-nimikäsittelijä